Hvordan dyrke avokado?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tok vare på denne avokadosteinen her om dagen. Men nå lurer jeg på hvordan i all verden jeg skal gå fram for å få den til å spire. Jeg har prøvd før, men uten suksess. Stort sett ender steinen opp med å mugne før det skjer noe.

Nå ligger den i kaldt vann som jeg bytter ofte, men det er vel ikke sånn det skal gjøres. Tar gjerne imot gode råd, har så veldig lyst til å få det til!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21 thoughts on “Hvordan dyrke avokado?”

 1. Heisan. Avocadostein er egentlig veldig lett å få til å spire. Du må bare sørge for at ikke hele steinen ligger under vann…
  Jeg har selv fulgt denne fremgangsmåten med godt resultat flere ganger:
  1) Du trenger 3 stk tannpirkere, en avocadostein og et glass med vann fylt nesten helt opp til kanten.
  2) Hold avocadosteinen slik at den “spisse” delen peker oppover. Stikk så tannstikkerne inn i steinen, ca på midten med omtrent likt mellomrom mellom dem. Du plasserer så steinen i glasset slik at de tre tannstikkebeina holder litt mer enn halve steinen over vann. Den spisse enden av avocadoen skal peke opp!
  3) Plasser glasset med steinen lyst, men ikke i direkte sol. Om en stund begynner steinen å spire og når du har fått ditt andre bladpar skal du plante den i en potte med jord.
  Lykke til!

  1. Takk for gode råd! Jeg har fortsatt ikke husket å handle tannpirkere, så akkurat nå står steinen i et tyrkisk kaffeglass. Det kan jo bli spennende å se om det virker. Ellers spiser jeg såpass mye avokado at det ikke er verre enn å prøve igjen 😉

  2. Du må bare sette den rett i jorda, trengs ikke noe anna. Den vil først spire etter en ca fire uker, men da skyter den fart. Har besy.t erfaring med ” hass” . Kjøp de i topk i butikken, enkelt og greit:) lykke Tim

 2. Har gjort det der jeg og, men du burde skarpa vekk noen av det brune skallet på stenen, da sprekker den fortere å begynner å gro. Skrap både under og oppå. La ut bilde på bloggen nå, så du kan se mitt avocadotre 🙂 Lykke til !

  1. Den lå så lenge i vann, at når jeg tok den opp sprakk skallet helt av seg sjøl. Veldig spent på om det blir noe, for den lå nok neddykket litt i lengste laget.

 3. Hei. Avocado spirer i grunnen uten at du gjør noe som helst mer enn å putte den i jorda uten noe mer hokus pokus. Men de blir fort litt lange, strantete og kjedelige inne her hos oss. Jeg har satt flere steiner ned i samme potte og tvinner stammene sammen. Skal prøve med 3 stk i samme potte og lage en vanlig flette også en gang – men den ene stammen i potta jeg har nå rakk å bli for stor innen jeg satte ned resten så den var ikke lett å flette.

  Når den begynner å komme med vanlige blader er det lurt å knipe tuppene av grenene. Da busker den seg mer. 🙂

  1. Jeg prøvde å sette stenen rett i jorda en gang, men da råtna hele greia. Mulig jeg venta for lenge før jeg satte den ned, og at det er verd å prøve igjen. Flettede stammer høres jo utrolig stilig ut. Det blir som sagt mye avokado her i huset, så da kan jeg jo prøve litt av hvert 🙂

  1. Det vet jeg faktisk ikke. Jeg har nok en gang prøvd meg på å sette et par avokadosteiner i jorda, men ser dårlig ut. Plantet tre steiner i håp om å få en fin flette, men så langt er det bare en som viser tegn til liv.

   1. Gjør som beskrevet lenger opp med vannglass og tannpirkere. Lag flere sammen og når du har tre stk som våkner til liv setter du disse i krukke sammen for å flere dem. Slik er du sikker på at det faktisk kommer tre planter som du kan flette! Det e et liksom ikke alle nøttene det er “action” i

 4. En liten oppdatering: Nå har jeg endelig fått én avokadostein til å spire. Begynner å bli en fin liten plante. Så da blir det ikke noen flette denne gangen, men det er første gang jeg har sett liv i det hele tatt, så vi snakker definitivt framgang 😉 Hurra!
  (Kommer bilde snart, må bare få lagt over fra kamera)

  Oppdatert 14. april:
  Her kan dere se hvordan det går med avokadoplanten så langt:
  https://denhemmeligehagen.wordpress.com/2014/04/13/na-spirer-avokadoen/

 5. Oisann…!! Jeg leste disse flotte forklaringene og erfaringene først etter at jeg hadde plantet ut de 3 første små avokadoplantene. Jeg hadde nemlig bare puttet 5 steiner i 5 potter med jord. Dyttet dem under jorda og vannet. Innimellom tørket jorda helt ut når vi var bortreist noen dager og da var det bare å vanne igjen. Trodde ingen ting kom til å skje, men joda. Plutselig kom det opp flotte spirer som raskt vokste til 10-12 cm om av jorda, og jeg plantet ut på terrassen hvor de ser ut til å trives flott. Altså ikke noe glass med vann og ikke over jorda men direkte plantet i jorda med jord over. Og så kom plantene etterhvert.
  Akkurat på samme måte som jeg gjorde, og gjør, med hvitløksfeddene som blir liggende å tørke til de kastes. Et og et fedd i jorda og nye flotte hvitløk kan høstes senere på sommeren.

 6. Er det mulig å få avokado-planten til å bære avokado i Norge, eller blir det bare en søt liten plante?

  1. “Søt liten plante” -blir vel litt feil. I naturlig vekst i tropene kan avokadotreet bli opptil 27 m høyt!!! Med klipping av greiner, stor selvvanningspotte, og godt med vann, så har jeg nå et tre år gammelt, halvannen meter høy,t avokadotre inne i stua:-)

 7. Jeg har bare satt to steiner i jord,vannet godt og plassert den lyst. Begge plantene har nå blitt ca 150-160 cm høye på bare 6-7 mnd!

 8. Det jeg gjorde med mitt tre var å putte steinen rett i et Norges glass med jord og vanne det godt, så satt jeg plast over og satt det i kjøkkenbenken under vasken et halvt år. Nå har jeg et tre som er en og enhalv meter 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s